summer pertama…:)

BISMILLAHIRAHMANIRRAHIM…

Setiap kli nk memulakan sesuatu,mmg bismillah akan disertai…harap2 tulisan yg ditintakan ini tidak menjadi sesuatu yg lara,tp dpt menjadi suatu yg dpt dijadikan iktibar..tidak sekadar mengisi masa lapang,tp menjadi suatu yg mampu mengisi kekosongan jiwa..bismillah,kalimah yg cukup memberi makna..dengan nama Allah,setiap perkara adalah datang dariNya,bukan hanya sekadar lukisan sebuah kehidupan…

Fuh,sedar xsedar,da 4 musim berada di bumi Cardiff…tanpa merasa pemergian musim spring n autumn(sbb smua mcm sama je)..Yg pasti org ckp skrg da summer…tertanya2 gak,bile musim springnye??…hanya yg taw,ada salji dan skrg da panas…Mat salleh tanpa segan silu berjemur2 di taman2..MashaAllah…tp nilah realiti yg terpaksa dihadapi…Tp nk diceritakan,sekajap je duk di bumi UK ini,da nk blik mesia..Harap2 perjalanan pulang yg dijangka 15 Jun ini berjalan dgn lancar dgn izinNya…hari ini da 8 Jun,ish,xsabarnya nk blik malaysia,tanah tumpah darahku..huhu

Setiap sebuah pertemuan pasti adanya perpisahan…Begitulah resamnya sebuah kehidupan..kenangan manis bersama2 teman2 seperantauan pastinya manis,akan dikenang dlm hati ini…Summer mmg dinanti oleh stiap org,terutamanya selepas exam..mmg terasa enjoy.terasa diri ini terlepas dr satu beban – sbb thn depan da blaja benda lain,xmacam zaman sekolah dlu2,klu nk SPM perlu revise yg F4,PMR lg la…cuti trisi dgn revising je…msalahnya,pernahkah aku melakukan semua tu???hahaha…Then,byk xtvt yg dpt dirancang bile tibanya musim summer kerana cuacanya tidak la sejuk sgt,wlupon agak sejuk kekadang tu…antaranya adalah Hari Keluarga…

Tibanya summer bererti sudah setahun diri ini bergelar pelajar universiti…Namun,agak terasa perbezaan antara belajar di sebuah sekolah,kolej persedian dan juga belajar di oversea ni…Kalau di sekolah,teringat lg akan cikgu2 yg begitu bersemangat memerah keringat utk pemahaman pelajar2nya..setiap soalan bukan setakat dijawab satu2,bahkan diulang2 sampai buleh hafal ayat yg dituturkan oleh guru.di tempat persedian,guru2 still lg menjawab soalan dan memaksa student menjawab soalan..tp xdiulang2..bile masuk uni je,pensyarah hanya bg soalan dan tiba masanya,discuss 2-3 soalan dari 15-20 soalan yg diberikan…bygkn,msa yg diberikan sedikit,soalan2 yg susah..pastu bile jwab,yg dibincang soalan yg xsempat dibuat…tidakkah rasa kecewa??huhu..nilah nasib pelajar uni,tp nasib baik ada past paper…just answer it,and inshaAllah it will came out again…Alhamdulillah,but that only applied for a few papers…huhu…anyways,ALLAH KNOWS WHAT IS THE BEST FOR US…BELIEVE ALLAH,HE IS THE ALMIGHTY…

Advertisements

About gujit

org biase...pemerhatian dan pembacaan yg mghasilkn byk idea yg ingin dikongsi..penulisan sekadar luahan hati,yg ign dijadikan sebagai pengajaran...no offense
This entry was posted in hidup. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s